STROE Zeventien jaar was hij vrachtwagenchauffeur. Nog steeds zit hij veel op de weg, maar anders dan voorheen. Deze zomer verruilde hij zijn truck voor een lesauto en begon Alwin Hazeleger zijn eigen rijschool.

„Als chauffeur zag ik de nodige problemen in het verkeer. Vooral door mensen die achter het stuur hun mobiele telefoon gebruikten, asociaal weggedrag vertoonden of nauwelijks verkeersinzicht hadden. Ook viel me op hoeveel bestuurders moeite hebben met bijzondere verrichtingen. Soms stond ik maar te wachten tot iemand zijn auto had geparkeerd.”

VERKEERSVEILIGHEID Voor Alwin vormden zijn persoonlijke ervaringen aanleiding om van koers te veranderen. „Zie het maar als een soort roeping”, vervolgt hij. „Ik wilde een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Dat kon ik volgens mij het beste doen met een eigen rijschool.”

Alwin voegde de daad bij het woord en volgde een opleiding tot rij-instructeur, waarna de eerste leerlingen zich aandienden. Er is nog ruimte in zijn agenda, zegt hij lachend. „Daarom combineer ik mijn huidige werk vooralsnog met met mijn vroegere baan en werk ik samen met een van de meest gerenommeerde rijscholen van Barneveld.”

MEER DAN DE STANDAARD LESSTOF Door zijn vele uren in de cabine van de vrachtwagen weet Alwin waar de risico’s in het verkeer liggen. „Ik probeer mijn leerlingen net iets meer mee te geven dan de lesstof die voor het examen is vereist. Zo laat ik ze ervaren wat je allemaal kunt doen met een auto en hoe je zelf de controle over het voertuig kunt houden. Ik voeg aan mijn lessen onderdelen toe die je bij andere rijscholen niet zult aantreffen, want ik wil het hoogste niveau uit mijn leerlingen halen.”

Daarnaast maakt Alwin zijn cursisten voortdurend attent op gevaarlijke rijgedrag van medeweggebruikers. „Daar heb ik een scherp oog voor gekregen. Rijdt de auto voor me te langzaam dan weet ik bijna zeker dat de chauffeur afgeleid is. Meestal komt dat door zijn telefoon. Soms omdat hij de weg zoekt en een onverwachte beweging kan maken. Mijn cursisten wijs ik er op dat het belangrijk is dat ze het gevaar herkennen.”

Wat Alwin vooral aanspreekt is dat hij zijn jarenlange ervaring kan gebruiken om zijn leerlingen op te leiden tot professionele automobilisten. „Ik wil niet alleen een hoog slagingspercentage, maar vooral bekwame bestuurders op de weg brengen.”

BRON: Barneveldsekrant.nl

Chat openen
1
Stel een vraag
Stel jouw vraag via Whatsapp
Stel jouw vraag via whatsapp op werkdagen (maandag t/m vrijdag) tussen 08.00u en 18.00u.